כאב בטן – ממה הוא נגרם ומה הוא עלול לסמן?

ניווט מהיר

מי מאתנו לא סובל מהופעתו של כאב בטן מטריד אחת למספר שבועות? בדרך כלל מדובר בבעיה שחולפת באותה המהירות שבה הופיעה, אך ישנם במקרים בהם הדבר נמשך פרק זמן ארוך מהרגיל, מה שעלול להתריע על בעיה חמורה יותר. חלל הבטן שלנו מורכב מכמה מערכות ואיברים שעסוקים רוב הזמן במלאכת העיכול, כך שהופעת כאבים באזור הבטן עשויה להצביע על בעיה באחד מהם. בשורות הקרובות נסקור את הסיבות השונות שיכולות לגרום לכאבים בבטן ונלמדכם כיצד ניתן להתמודד עימם בצורה הטובה ביותר.

 

כאשר מערכת העיכול לא עובדת כמו שצריך

סוג של כאב בטן שיכול להיות מאוד מוכר לכם הוא כזה שמערב גם תחושת נפיחות ביטנית ללא קשר לעודף משקל, חוסר תיאבון, תחושת מלאות ושובע גם לאחר ארוחה קטנה יחסית, גיהוקים ושיהוקים, בחילות והקאות ואף צרבות ברמה כזו או אחרת. תיאור זה עשוי להתאים לבעיה קיבתית הקרויה דיספפסיה. הסיבות להופעת בעיה זו מגוונות וכוללות הפרעה (זמנית או קבועה) בהתרוקנות הקיבה, רגישות למזון, התלקחות של החיידק הליקובקטר פילורי וכמו כן, גם מתח נפשי כגון סטרס, חרדה או דיכאון.

 

עוד סיבות שיכולות לגרום לכאבי בטן בשל בעיה כלשהי במערכת העיכול הן הצטברות גזים, ריפלוקס (מה שיתבטא גם בצרבות ותסמינים נוספים), אולקוס (מצב שמתאר פצעים מדממים ומוגלתיים בקיבה), תסמונת המעי הרגיז (IBS), בעיות בכיס המרה ואף דלקת בלבלב.

 

וירוסים וחיידקים

חיידקים ווירוסים חודרים כל העת אל מערכת העיכול שלנו דרך המזון שאנו צורכים, מי השתייה וחלקיקים שנישאים באוויר. אותם מחוללי מחלות עשויים לפגוע באופן ישיר בתאי מערכת העיכול על ידי שחרור רעלנים שונים או פשוט לגרום לתגובה חיסונית קשה כנגדם. כאב בטן שנגרם עקב פתוגנים שכאלו הינו חריף, ממוקד מאוד למרכז הבטן או הבטן התחתונה ובדרך כלל גם יהיו מעורבים בו תסמינים נוספים כגון הקאות, חום גבוה ושלשולים.

 

כאב בטן שאינו קשור למערכת העיכול

מקובל לחשוב שכאבים בבטן קשורים אך ורק לבעיות של מערכת העיכול אך בסופו של דבר, בבטן נמצאים גם איברים נוספים שבעיות בהם עשויות לערב גם הופעת כאבים. למשל, כאב בטן עשוי להתרחש כחלק בלתי נפרד ממחזור הווסת החודשי אצל נשים או בשל דלקות בשלפוחית השתן או אבנים בכליות. כאשר מדובר בבטן עליונה, כאב בטן יכול לנבוע כתוצאה מקיומו של בקע סרעפתי (עם או ללא צרבת), בעיות בכבד כגון כבד מוגדל וטחול מוגדל.

 

פעמים רבות הופעת הכאב בבטן גם אינה אומרת כי מקור הבעיה הוא מאיברים הממוקמים דווקא באזור גוף זה. תופעה זו קרויה "כאב בטן מוקרן", כך שהבעיה קיימת באיבר אחד ומוקרנת על ידי עצבים לאזור הבטן. למשל, כאשר ישנם כאבים בצלעות או בגב.

 

אבחון כאבים בבטן באמצעות פנייה אל הרופא

כאשר אתם סובלים מכאבי בטן שאינם עוברים, עליכם לפנות אל הרופא לאבחון ולבירור. לרופא המטפל ישנן מספר אפשרויות לאבחון המקור לכאבים. ראשית כל, הוא יכול לנסות למשש את המקום על מנת למצוא בעיות במבנה של איברים פנימיים (למשל, כבד או טחול מוגדלים). בדיקה זו כמובן שאינה מספיקה ואליה צריכות להתלוות גם שאלות לגבי התסמינים שאותם אתם חשים, שעות הופעת התסמינים, המיקום המדויק, אופי הכאב (חד, חלש, פועם, שורף, קבוע או חולף, האם מוקל או מתגבר בתנוחות מסוימות?) וכל זאת תוך התייחסות להיסטוריה והמצב הרפואי הכללי שלכם.

 

גם בדיקות מסוגים שונים יכולות להשלים את התמונה הכללית, ביניהן בדיקות דם, בדיקות קיבה (למשל, תבחין נשיפתי לגילוי החיידק הליקובקטר פילורי), גסטרוסקופיה ובדיקות הדמיה שונות.

להשלים את הטיפול הרפואי ולייעל אותו

במידה וכאבי הבטן שלכם נמשכים וגם לאחר אבחון וטיפול רפואי מסודר הם פשוט אינם חולפים, יש לנו המלצה נוספת עבורכם – לנסות את אפיק הרפואה הסינית. תופתעו לגלות עד כמה שילוב של עקרונות תזונה סיניים בהתאמה אישית בתפריט שלכם, יחד עם צריכה של צמחי מרפא שונים וטיפולי דיקור, יכול להעלים כאב בטן במהירות או לפחות להפחית את תדירותו כאשר מדובר בבעיה כרונית שחוזרת על עצמה. אינספור אנשים בכל העולם כבר גילו את הטיפולים היעילים הללו והגיע הזמן שגם אתם תכירו אותם. נסו ולא תתאכזבו.

מי שקרא את הכתבה הזו קרא גם את:
רוצים לקבל עזרה?
השאירו פרטים ונציג ייצור אתכם קשר
שתפו עם חברים
פופולרי באתר