אחד מענפי הספורט הפופולריים ביותר כיום ברחבי העולם אם לא הפופולרי ביותר הינו ענף הכדורסל. הכדורסל הינו ענף ספורט ותיק יחסית שהומצא אי שם בשלהי המאה ה-19 ומהר מאד הפך להצלחה מסחררת. הספורט הומצא תחילה בתור ענף בו ישמרו על כושר שחקני מכללות בין עונת הפוטבול לעונת הבייסבול אך מהר מאוד הפך לענף ספורט מוביל בפני עצמו כאשר בשנת 1936 הוא גם הפך לענף ספורט אולימפי. ישנן מספר צורות לשחק את משחק הכדורסל בהיבט של אורך המשחק וחלוקת הזמנים שלו כאשר כל ליגה מאמצת לעצמה את החוקים שלה בהיבט של חלוקת משך זמן המשחק. כתב הספורט נתנאל דוידי יציג בפניכם את חוקי המשחק בפוסט הבא.
חלוקה לרבעים או למחציות
ישנן שתי שיטות למעשה באמצעותן ניתן לחלק את משחק הכדורסל כאשר האחת היא חלוקה לרבעים והינה השיטה הנפוצה יותר בעוד השנייה היא חלוקת המשחק לשתי מחציות. כאשר המשחק מחולק לרבעים יש הפסקה של שתי דקות בין הרבע הראשון לשני ובין הרבע השלישי לרביעי והפסקה ארוכה יותר בת כרבע שעה בין הרבע השני לרבע השלישי שלמעשה מחלקת את המשחק לשתיים ומקנה לשחקנים מנוחה ארוכה יותר. בליגת ה-NBA האמריקאית כל רבע הוא בן 12 דקות אך במקומות אחרים בעולם, כולל ישראל ואירופה כל רבע הוא בן 10 דקות בלבד, כך אורך המשחק הליגה האמריקאית ארוך בשמונה דקות משאר העולם עם זמן משחק של 48 דקות בעוד בישראל ואירופה משך המשחק הוא 40 דקות בלבד. מעבר לחלוקה לרבעים הזכרנו קודם לכן שיש מקומות בהם מחלקים את המשחק לשתי מחציות בנות עשרים דקות כמו למשל ליגת המכללות האמריקאית או ליגת כדורסל הנשים האמריקאית כאשר בין שתי המחציות יש הפסקת מחצית בת כרבע שעה. יש לציין כי גם אצלנו בליגת הכדורסל הישראלית הייתה נהוגה בעבר השיטה של שתי המחציות בנות העשרים דקות כל אחת, דבר ששונה אי שם לפני כעשרים שנה.
אחידות בין אזורים במשך המשחק
כפי שציינו, משחק הכדורסל משוחק במספר שיטות אך למען האחידות הוחלט שמדינות תחת אותו איגוד אזורי ישחקו באותה שיטת משחק למען העובדה שלשחקנים יהיה קל יותר לשחק בשיטה אחת בעיקר כאשר משחקים במפעלים בינלאומיים. למשל, אם בליגת היורוליג הוחלט לשחק בשיטת ארבעת הרבעים, פיב״א החליטה שגם בליגת האזוריות ישחקו בשיטה זו בכדי שלקבוצות יהיה יותר קל בהיבט של אחידות.