מידע מקצועי על מחלות רשתית העין

ניווט מהיר

רשתית העין מהווה סוג של שכבה פנימית ברקמות עצביות המכסות את החלק הפנימי בתוך גלגל העין. זהו האזור שבו מתקיים גירוי אורי שבעצם מעביר את תחושת הראייה לתאים במוח. התפקיד של הרשתית הוא לקשר בין העיניים למוח ולעבד את הגלים האוריים לאותות חשמליים בכדי שיוכלו להגיע באמצעות עצבי הראייה למוח. יש כל מיני מחלות רשתית העין, אך כדי להבינן לעומק, חשוב גם להבין איך בנוי הרשתית.

איך בנויה הרשתית ואילו סוגים של מחלות רשתית העין קיימים?

ברגע שקר אור חודרת אל העיניים, היא עושה מסלול קודם כל דרך הקרנית, אחר כך לעדשת העין ואז לרשתית

הרשתית היא רקמה שבנויה מכמה שכבות והן מכילות את קולטני האור. קרע ברשתית או פגיעה אחרת במבנה שלה פוגע בתהליך הראייה התקין. יש כמה מחלות רשתית נפוצות.

  • היפרדות רשתית כשנוצרת היפרדות רשתית חודרים נוזלים מאותן רקמות שתיארנו לעיל. הדבר גורם לראייה מטושטשת בעין אחת, הופעה של נקודות שחורות, ”זבוביםו/או הבזקי אור. פגיעה בעיניים, ניתוחי עיניים, גנטיקה וגיל הם הגורמים העיקריים להיפרדות רשתית. רק רופא עיניים יכול לאבחן מצב רפואי זה. היפרדות רשתית מחייבת טיפול, לרוב באמצעות ניתוח. אי קבלת טיפול רפואי עלול להוביל לנזקים בלתי הפיכים.

  • ניוון רשתית – מחלה הפוגעת בחלק המרכזי של הרשתית. אזור זה נקרא גם מקולה. בשלבים הראשונים של המחלה נוצרת פגיעה בתאים שמתחת לרשתית. בשלבים המתקדמים של המחלה צומחים כלי דם לא תקינים מה שגורם בין השאר לפגיעה בחדות הראייה, עיוות של הראייה ותפיסת שטח הראייה. גיל וגנטיקה הם הגורמים העיקריים להיווצרות המחלה. טיפול מוקדם הכולל הזרקת חומרים המונעים את תהליך צמיחת כלי הדם מסייע למנוע הדרדרות של המחלה.

  • מחלות דלקתיות בעיניים יש כל מיני סוגים של מחלות דלקתיות בעיניים. כל מחלה מוגדרת בהתאם למיקום שלה בעין. אחת מהמחלות מכונה אובאיטיס והיא פוגעת בחלק הפנימי של העין. בדומה למחלות האחרות, גם זו עלולה לפגוע בראייה בצורה משמעותית ואף להוביל לעיוורות. התסמינים של המחלה הם כאבים, שיבוש בחדות הראייה ואדמומיות. גם מחלות אוטואימוניות כמו למשל דלקת מפרקים יכולות להוביל למחלות דלקתיות של העין.

  • רטינופתיה וגלאוקומה – במצבים של רמות גבוהות של סוכרים בדם עלול להיווצר מצב שכלי דם מאוד קטנים ברשתית עצמה חווים נזק. מחלת עיניים הפוגעת בחולי סוכרת קרויה רטינופתיה סוכרתית. כשנוצר מצב של הזנק בכלי הדם, הדבר מוביל לדליפה של נוזלים, לדימומים, לסתימות בכלי הדם ויש מצבים שאפילו לאיבוד הראייה. ירידה באיכות וחדות הראייה הוא התסמין המובהק של המחלה. מחלה נוספת נקראית גלאוקומה והיא בעצם סיבוך של המחלה הקודמת. כשכלי דם חדשים נוצרים והם אינם תקינים זה מוביל לבעיות בניקוז הנוזלים מהעין החוצה. מה שקורה זה בעצם סוג של לחץ בתוך העיניים שפוגע בעצב ומוביל לדלקת. הגורם המרכזי של שתי המחלות הוא מחלת הסוכרת. טיפולי לייזר, טיפול תרופתי, הזרקת תרופות ולעתים ניתוח הם הטיפולים המומלצים במחלות אלה

קיימת חשיבות רבה במעקב אחר מערכת הראייה או מחלות רשתית העין באופן ספציפי. באופן כללי מומלץ לכל אדם להגיע לרופא עיניים בין 1-3 שנים, בהתאם למצב הרפואי והגיל. אנשים עם רקע גנטי צריכים לבצע מעקב לפי המלצת הרופא. בכל שינוי בראייה, תחושת כאב, אדמומיות, צריבה או תסמין אחר בעיניים שאינו מוכר חשוב לגשת לרופא עיניים. רק רופא עיניים הוא בעל הידע, הניסיון והמכשור המסייע לאתר את המחלות הללו של הרשתית ומחלות עיניים אחרות. ככל שהטיפול במחלות אלה נעשה מוקדם יותר, כך הסיכוי להחמרת המחלה פוחת.

מי שקרא את הכתבה הזו קרא גם את:
רוצים לקבל עזרה?
השאירו פרטים ונציג ייצור אתכם קשר
שתפו עם חברים
פופולרי באתר