בוררות בינלאומית היא הליך שבו מיישבים מחלוקות או סכסוכים בין שני צדדיים להסכם, צדדים שנמצאים רחוק זה מזה – במדינות שונות. כאשר נחתם הסכם בין צדדים שכל אחד מהם קשור או ממוקם במדינה אחרת הרי שההסכם הופך למאתגר ומיוחד, שכן ייתכן והחוקים בין המדינות לא יהיו זהים וכך ייווצרו מחלוקות כאלה ואחרות, אם בשלב הכנת טיוטות ההסכם ואם אחרי שהוא כבר נחתם ומתגלים לפתע פערים או שינויים בסעיפים שההסכם מכיל. אין זה פשוט להיות מי שעומד בראשה של בוררות בינלאומית ולכן צריך לבחור בקפידה אדם בעל ראייה רחבה בנושאים יומיומיים רבים ומגוונים, בעל ניסיון חיים עשיר ומגוון ומסיבות אלה יהיה זה בדרך כלל אדם בשנות ה- 50 או ה- 60 לחייו. בישראל יהיה זה אדם בעל ניסיון עשיר הן בתפקידים צבאיים והן בתפקידים שונים בחברה.
מה צריך לדעת על הליכי בוררות בינלאומית?
האתגרים העומדים בפני מי שמציע שירותים של בוררות בינלאומית הם בהחלט גדולים ובעלי משמעויות שיכולות גם להיות הרות גורל עבור לא מעט אנשים. אחד האתגרים הגדולים הוא אכיפה של סעיפי הסכם כאשר מדובר בחוקים של מדינות שונות, גישור על פערי שפה, תרבות ומנטליות וכמובן שינויים שחלים כחלק מהמפה הפוליטית הדינאמית. דבר נוסף וחשוב שצריך לדעת על הבוררות הבינלאומית הוא שהיא חייבת להתקיים על ידי אדם או חברה אשר מתמחים בתחום זה בלבד וממוקמים במדינה ניטרלית שאין לה קשר לאף אחד מהצדדים או לאף אחת מהמדינות שבהן ממוקמים הצדדים החלוקים. חברתו של גיורא איילנד היא חברה ישראלית מוכרת בתחום זה ובזכות ניסיון חייו העשיר של גיורא הוא יכול ללוות תהליכים של בוררות בינלאומית תוך הסתכלות על התמונה הרחבה ותוך לקיחה בחשבון של פרמטרים או מידע מהותי על מנת למצוא את עמק השווה.
באילו נושאים או תחומים עוסקת הבוררות הבינלאומית?
ברוב המקרים תהליכי בוררות בינלאומית יעסקו בחוזים או הסכמים שקשורים לסחר בין חברות בינלאומיות או אפילו בין גופים שפועלים מטעם מדינות. מכיוון שיש כיום אינספור חברות ענק שמייצרות מוצרים ומשנעות אותם לכל רחבי העולם, הרי שההסכמים האלה מלכתחילה הם הסכמים סבוכים, מאתגרים וכאלה שחייבים לשים בהם לב לכל סעיף, מילה או פסיק. במידה ומתעוררת מחלוקת כלשהי חשוב להביא את הצדדים להסכמה כמה שיותר מהר על מנת שלא ייווצר מצב של פגיעה בנתח שוק גדול בשל אותה מחלוקת. נושאי המסחר עצמם יכולים להיות מגוונים ולגעת בכל תחומי החיים – מוצרי צריכה בסיסיים, נפט, דלק, מעבר של כלי רכב או כלי שיט, חלוקת זמנים בין גופי שינוע של מדינות שונות, מחירים של מוצרים ועוד. היעדר הסכמה עלול להיות בעל השלכות חמורות שיורגשו תוך פרק זמן קצר ומכאן החשיבות ליישב סכסוכים כמה שיותר מהר.
מי פונה אל בורר בינלאומי?
הפנייה אל בוררות בינלאומית יכולה להגיע דרך כמה צדדים או אפשרויות – ראשית, אחד מהצדדים של ההסכם עלול למצוא את עצמו מעורר מחלוקת בעצמו בנוגע לאחד מסעיפי ההסכם, יכול להיות שעם הזמן יהיו סעיפים שיהיו פחות רלוונטיים ויהיה צורך לבחון אותם שוב. גם צד שלישי שישים לב בעצמו שיש מחלוקת או חוסר התאמה של ההסכם יכול להיות זה שיתריע שיש צורך להביא לכדי הסכמה אפילו לפני שהמחלוקת מתעוררת ויכולות להיות אלה ממשלות בעצמן שיגנו על הגופים שפועלים בשמן וירצו ליישב סכסוך שהתעורר.