חוסר ביטחון עצמי – ההשלכות וההשפעות

ניווט מהיר

חוסר ביטחון עצמי מושפע מהמון מרכיבים חלקם סביבתיים, חלקם אישיותיים. חוסר ביטחון עצמי יכול לבוא לידי ביטוי במשהו כללי, כלומר אדם אשר לא בטוח בעצמו כלל וכלל וגם במשהו ספיציפי, כלומר בתחום מסוים. חוויות אותן אדם חווה במהלך החיים שלו, עם דגש על השנים הראשונות, תורמות לחיזוק או החלשה של הביטחון העצמי. ככל שלאדם מסוים יש יותר ביטחון עצמי, ככה הוא יוכל לדחוף את עצמו לנסות עוד ועוד דברים, ולהיפך. חוסר ביטחון עצמי, מגביל את האדם, שם אותו במקום של חשש, של פחד ואיבוד שליטה.

 

טיפול עמוק לעומת טיפול ממוקד

פגיעה בביטחון שלנו יכולה להיווצר גם ככה באמצע החיים, כתוצאה מחויה או אירוע טראומתי כמו מחלה קשה, גירושין או פרידה, לידה ועוד מגוון אתגרים וקשיים מנטליים אשר באים לידי ביטוי בתקופות שונות בחיים שלנו. גם הדרך שבה מתייחסים אלינו שאנחנו ילדים, פוגעים ברגשות שלנו או לחילופין מחזקים ומעצימים אותנו, משפיעה על האדם הבוגר שנהפוך להיות, עם או ללא ביטחון עצמי. יש המון דרכים לטפל בביטחון עצמי נמוך, חלקן מתאימות לתקופות מסוימות או לטיפול נקודתי כמו פרחי באך, וחלקן מבוססות על תהליכים יותר עמוקים כמו טיפול פסיכולוגי למשל. הרבה פעמים, שינויים שאנחנו חווים מובילים לסוג של שינוי בדרך שבה אנחנו תופסים את עצמנו וביכולת שלנו להתמודד עם קשיים. אם נבין איך ניתן להתמודד עם אותם מצבים, נוכל לקבל יותר שליטה על החיים שלנו ולא לערער את היסודות שעליהם אנחנו בנויים.

 

טיפים ודרכים שעוזרים לשיפור ושמירה על הביטחון העצמי

ראשית כל, חשוב מאוד לזהות את העניין שעליו החוסר ביטחון יושב. אם נדע לזהות ולנטרל הרגלי חשיבה שמעקבים אותנו, נגיע לשורש העניין, נבין את הגורמים העיקריים שמובילים לאותו חוסר ביטחון עצמי ונוכל להתמודד עם זה ולמנוע השפעות קריטיות בשלב כזה או אחר בחיים שלנו. בנוסף, חשוב שלא למנוע מעצמנו להתנסות בדברים חדשים, שכן הגבלה יוצרת קשיים ומונעת נגישות. יציאה מאזור הנוחות למשל, תורמת לחיזוק הביטחון והדימוי העצמי.

 

איך חוסר ביטחון עצמי בא לידי ביטוי?

  1. התחמקות ממשימות וחוסר רצון לבצע דברים מסוימים בהם אנחנו לא בטוחים
  2. התפרצויות של זעם ובכי
  3. ביקורתיות
  4. קושי בקבלת החלטות
  5. כאשר אנחנו מושפעים בקלות רבה מהסביבה שלנו
  6. שאנחנו רגישים יתר על המידה

 

תגובות לא מאוזנות וחריגות בסיטואציות ומצבים מסוימים, למשל הורה שמגיע בכעס וברגשנות, הורה שמעניש לעתים קרובות, הורה שלא מעודד ולא תומך מספיק בילד שלו, כל אלה עלולים לפגוע בביטחון העצמי של הילדים שלנו. מכיוון ואף אחד לא לימד אותנו להיות הורים לילדים שלנו, חשוב להיעזר במטפלים או מדריכים חיצוניים שיסייעו לנו לגשר על הפערים ולחזק לילדים שלנו את הביטחון העצמי.

מי שקרא את הכתבה הזו קרא גם את:
רוצים לקבל עזרה?
השאירו פרטים ונציג ייצור אתכם קשר
שתפו עם חברים
פופולרי באתר