סובלים מבעיית דימוי עצמי? כך תעלו אותו בעיניכם

ניווט מהיר

אין כמעט אדם שלא היה שמח לשפר דבר-מה הקשור לעצמו. זה יכול להיות קשור למראה שלו, לכישורים שלו ולמרכיבים נוספים בזהות שלו, אך כאשר אותן מחשבות ברוח "אני לא מספיק טוב" הופכות לחלק בלתי נפרד משגרת היום-יום, תוך פגיעה בנפשו של האדם, כאן כבר מדובר בהפרעה נפשית של דימוי עצמי נמוך אשר מצריכה סיוע מקצועי בהקדם. בשורות הקרובות תלמדו כיצד לזהות האם הינכם נכנסים תחת הקטגוריה של אלו הסובלים מאותה הפרעה ואף תבינו כיצד ניתן לטפל בה בצורה הכי טובה שאפשר.

 

דימוי עצמי נמוך – כיצד תדעו אם אתם צריכים עזרה?

האתגר הראשוני במצבי דימוי עצמי נמוך אצל מבוגרים הוא זיהוי הסיטואציה וההודאה בצורך בקבלת סיוע מקצועי. חשוב להבין כי הגבול המפריד בין דימוי עצמי תואם-מציאות, או אפילו נמוך אך לא במידה הדורשת סיוע, לבין דימוי עצמי נמוך באופן אקוטי, עלול להיות דק וקשה לזיהוי לאדם מן השורה. הנה כמה מאפיינים בולטים של דימוי עצמי נמוך המצריך טיפול מקצועי פרטני:

  • הדימוי מתבטא במספר רב של אלמנטים – מחשבות כמו "אני לא יפה, אבל אני די חכם" אינן מעידות לרוב על דימוי נמוך קיצוני. אדם הסובל מהפרעה נפשית זו יהיה מתוסכל ממרכיבים רבים של עצמו.
  • מחשבות על הערך העצמי לעיתים קרובות – אם פעם בשלושה ימים מתגנבת לראשכם מחשבה בסגנון "הלוואי שהייתי גבוה יותר", אתם לא חלק ממשפחת האנשים הסובלים מדימוי עצמי נמוך. כדי להיחשב ככאלו, המחשבות הללו אמורות להיות יום יומיות, פעמים רבות במהלך היום וליצור הפרעה אמיתית לתפקוד השוטף שלכם.
  • מחשבות היוצרות שינוי – אצל מרבית האנשים, המחשבות נותרות בגדר מחשבות, עם השפעה נמוכה וקצרה טווח על התחושות והמעשים. אצל הסובלים מדימוי עצמי נמוך, אותן מחשבות יוצרות בדרך כלל חרדות, דיכאון, שינויי מצבי רוח, מזג חם, חוסר סבלנות, עייפות, חוסר פתיחות לקשרים חברתיים ומגוון תופעות נוספות.
  • מה שהיה הוא מה שיהיה – נטייה בולטת היא לייחס חשיבות רק לכישלונות, תוך חוסר אמונה שהעתיד צפוי להשתנות. נטייה זו יוצרת פעמים רבות אפקט הידוע בשמו "אפקט פיגמליון", במרכזו – נבואה המגשימה את עצמה. "נכשלתי בראיון העבודה הקודם, בטוח אכשל גם בראיון הקרוב", דבר שאכן מתרחש בסוף בגלל הגישה השלילית הראשונית.

אז מה עושים? מטפלים!

כיום רבים כבר מבינים שכמו הגוף, גם הנפש זקוקה לתחזוקה שוטפת וטיפול נקודתי מפעם לפעם, במיוחד כאשר מופיעות הפרעות נפשיות למיניהן שמפריעות לתפקוד. הפרעת דימוי עצמי נמוך היא דוגמא מצויינת לכך והיא מחייבת התקשרות עם פסיכואנליטיקאי מקצועי ומנוסה. במהלך הטיפול מזהים את הטריגר שגורם למטופל למחשבות הללו, מנטרלים אותו או לומדים כיצד לחיות עימו בשלום ותוך הבנה כי כישלון או חולשה בהיבט אחד של החיים, אינם אמורים להשליך גם על השאר.

מי שקרא את הכתבה הזו קרא גם את:
רוצים לקבל עזרה?
השאירו פרטים ונציג ייצור אתכם קשר
שתפו עם חברים
פופולרי באתר