טיקים אצל ילדים – מתי צריך לבדוק ולטפל?

ניווט מהיר

טיקים אצל ילדים מאופיינים בתור תנועות קצרות ובלתי רצוניות המופיעות במגוון של מצבים. את הטיקים נהוג לחלק לשתי קבוצות עיקריות: טיקים קוליים וטיקים מוטוריים. למעשה, הטיקים נחשבים לאחת מההפרעות הכי שכיחות גם בקרב ילדים וגם בקרב בני נוער, בעיקר אצל בנים. ברוב המקרים, מדובר בתופעה שהיא זמנית. למרות זאת, הורים רבים מוצאים את עצמם תחת לחץ; ההורים לא יודעים מה הסיבה שהטיקים מופיעים פתאום ומתי צריך לפנות לטיפול.

טיקים אצל ילדים

איך מאבחנים טיקים אצל ילדים?

עווית בפנים מכל סוג שהוא שנמשכת מתחת לשנה נקראת הפרעת טיקים זמנית או Provisional tic disorder. חשוב לדעת כי עם הגיל, הטיקים מתגברים. תסמינים חמורים לרוב יופיעו בגילאי ההתבגרות. רק כאשר הטיקים נמשכים למעלה משנה ומשלבים בין טיקים קוליים למוטוריים, כאלה שבאים לידי הופעה לעתים תכופות מדובר בתסמונת טורט. האבחנה מומלצת כאשר חוששים שמדובר בתופעה שמתגברת על עצמה ואז כדאי לפנות לרופא.

חשוב מאוד שלא לעשות עניין מהטיקים, לא להעיר לילד על הטיקים, לא לבקש ממנו להפסיק לעשות את הטיקים, כי הרי זה משהו שלא בשליטתו ובטח שלא להקניט אותו. מדובר בדחף שהוא בלתי נשלט מצד אחד. מצד שני – כן ניתנת האפשרות לשלוט בטיקים בצורה של התאפקות, אבל זה משהו שצריך ללמד את הילד בהדרגה בתוכנית טיפולי אישית המותאמת לו ובעזרת איש מקצוע מנוסה.

סוגי טיפול

יש סוגי טיפול רבים לטיקים אצל ילדים, ביניהם:

  • טיפול התנהגותי פסיכולוגי בשיטת CBT
  • טיפול קוגניטיבי התנהגותי רב מרכיבי – CBT
  • אימון להיפוך תגובה בשיטת HRT
  • חשיפה ומניעה של תגובה בשיטת ERP
  • טיפול תרופתי

יש מקרים בהם מומלץ לשלב גם הדרכת הורים, אבחון וטיפול רגשי. נוסף על כך, במקרים רבים הטיקים עלולים להוביל לחרדה ודיכאון. במצבים אלו, כדאי לשלב את הטיפול יחד עם טיפול טבעי לדיכאון וחרדה, אשר עשוי לסייע.

מי שקרא את הכתבה הזו קרא גם את:
טיקים אצל ילדים
רוצים לקבל עזרה?
השאירו פרטים ונציג ייצור אתכם קשר
שתפו עם חברים
פופולרי באתר