עד גיל 55, כרבע מהגברים מפתחים ערמונית מוגדלת, מצב שנקרא היפרפלזיה שפירה של הערמונית. למעשה, מדובר באחת התופעות הפיזיות הרפואיות היותר פופולאריות. יש חדשות טובות וחדשות רעות בקשר לזה. החדשות הטובות הן שמצב זה אין פירושו התפתחות סרטן הערמונית, או הגדלת הסיכון לחלות במחלה זו בעתיד. החדשות הפחות טובות הן שאין פירוש הדבר שכל הסכנות אינן נוכחות. כלומר, יש גברים שכן מפתחים גידול סרטני וחייבים להיות תחת מעקב רפואי עקבי ולבצע את כל הבדיקות הנדרשות.
מהי ערמונית מוגדלת?
רופאים מחויבים לספק למטופלים את הטיפולים הבטוחים והיעילים ביותר הזמינים היום במסגרת בריאות ורפואה, כולל חינוך לגבי המצב והאופן בו הוא משפיע על הבריאות. מאמר זה מציג את מה שצריך לדעת על ערמונית מוגדלת והאם היא מסוכנת לבריאות.
ערמונית מוגדלת מתרחשת כשבלוטת הערמונית, שממוקמת ליד השופכה ואחראית על ייצור נוזל הזרע, גדלה. מצב זה יוצר לחץ על השופכה ועלול לגרום לתסמינים בעייתיים. עם ההתבגרות, בלוטת הערמונית גדלה, וגורמי סיכון אחרים עלולים לגרום להתרחשות תסמינים מוקדם יותר, כגון היסטוריה משפחתית של ערמונית מוגדלת או היסטוריה אישית של השמנת יתר, מחלות לב וסוכרת.
ערמונית מוגדלת נקשרת לעתים גם לרמות גבוהות של טסטוסטרון ולשינויים תאיים באשכים, שעשויים להיגרם על ידי גיל, תזונה וגורמים אחרים.
התפתחות התסמינים
למרות שמצב זה אינו סרטני, הוא עלול לעורר תסמינים שאינם נוחים שעלולים להשפיע באופן שלילי על איכות החיים, כולל:
- קושי בהטלת שתן- אם אתם חשים קושי או כאב בזמן שאתם מטילים שתן, כדאי להיבדק כמה שיותר מהר.
- זרם שתן איטי או טפטוף.
- דחף ותכיפות להשתין – סממן קריטי שמחייב גם הוא בדיקה ונפוץ מאוד במצבים של ערמונית מוגדלת.
- צורך לקום לעתים קרובות בלילה כדי להשתין.
- חוסר יכולת לרוקן את השלפוחית עד הסוף, התחושה היא שיש עוד שתן אבל לא מצליחים להוציא את כולו.
- כאב במהלך מתן שתן.
- כאב לאחר שפיכה.
- שינויים בצבע או בריח השתן.
האם ערמונית מוגדלת מסוכנת?
מבחינת אנשים רבים שסובלים מערמונית מוגדלת שאינה מטופלת, המצב עלול בסופו של דבר להוביל לחסימת השופכה. כאשר מצב זה מתרחש, התסמינים הופכים להיות חמורים יותר, ועם הזמן ניתן לפתח מצבים חמורים כגון:
- חסימה מלאה של השופכה.
- נזק לכליות.
- דלקות בדרכי השתן ובשלפוחית.
- אבנים בשלפוחית השתן.
- כאבים בגב.
- כאבים בבטן התחתונה.
- חוסר יכולת להטיל שתן.
- כאבים, חום וצמרמורות במהלך מתן שתן.
- דם בשתן.
במצב של התקדמות אחד התסמינים האלו, יש להתייעץ עם אורולוג מומחה באופן מידי.
האם יש טיפולים?
הרופא סוקר נתונים כמו גיל המטופל, ההיסטוריה הרפואית והבריאות הכללית שלו, גודל הערמונית וחומרת התסמינים, לפני יצירת תוכנית טיפול מותאמת אישית שמיועדת להציע את הסיוע הטוב ביותר שניתן.
הטיפול עשוי להתחיל בתרופות לתסמינים קלים או מתונים. אם התסמינים חמורים יותר ומשפיעים על איכות החיים שלכם, הרופא ימליץ על התערבות כירורגית. הניתוח הוא טיפול מהפכני שמטפל בבעיה העיקרית שקשורה לערמונית מוגדלת: ההגבלה על השופכה. הניתוח פותר בעיה זו על ידי עצירת רקמת ערמונית עודפת על מנת לשמור על השופכה פתוחה.
הרופא מבצע הליך זעיר פולשני זה באמצעות שתלים שתוכננו במיוחד. הוא מחדיר מכשיר קטן דרך השופכה ואז מניח שתלים בערמונית ומרים את הרקמה העודפת.
לסיכום, אם אתם סובלים מאחד או יותר מהתסמינים שתוארו לעיל או שלחילופין יש לכם במשפחה רקע לסרטן הערמונית, מומלץ לפנות לאורולוג מומחה.