חוסר מוטיבציה – מה ההגדרה ואיך מטפלים?

ניווט מהיר

אינספור סרטונים, כתבות ומאמרים נכתבו על חוסר מוטיבציה. מוטיבציה גבוהה או מוטיבציה נמוכה יכולות לבוא לידי ביטוי במגוון של תחומים בחיים כמו קריירה ועבודה, הורות וחינוך, תחביבים ושעות פנאי, זוגיות ועוד. בדרך כלל אנשים שיש להם מוטיבציה גבוהה בתחום אחד, תהיה להם גם מוטיבציה גבוהה בתחומים אחרים, אבל לא רק. כדי להבין מה זה חוסר מוטיבציה, אנחנו צריכים להבין את הבסיס של זה. הבסיס הוא פסיכולוגי. כלומר, מוטיבציה או חוסר מוטיבציה מורכבים משלושה גורמים חשובים: אוטונומיה/משמעות/מסוגלות. ברגע שאני לוקח בחשבון את הדברים שאני טוב בהם ואני משקיע בזה, אני אוטומטית הופך להיות אדם שמח יותר, בריא יותר, נלהב יותר. כדי שהמוטיבציה שלנו תהיה גבוהה, אנחנו צריכים לעשות את הדברים שאנחנו אוהבים יותר. אבל, מה לעשות שלא תמיד הכל מתבצע לפי הבחירות שלנו? חשוב להבין כי קיים קשר בין תכונות אופי בולטות כמו רגישות יתר למשל, לבין מוטיבציה גבוהה בתחומים מסוימים או נמוכה בתחומים אחרים.

 

מוטיבציה היא מה שמניע אותנו

אם ניקח בתור דוגמא רכב, נבין שמה שמניע את הרכב, מה שגורם לו לנסוע זה שלל מרכיבים כמו מערכת החשמל, הדלק, המנוע. מה מניע אותנו? מה הדלק שלנו לקום בבוקר ולעשות את הדברים שאנחנו צריכים או בוחרים לעשות? זו אותה מוטיבציה. אותה אנרגיה שפשוט קשה להסביר אותה במילים. מוטיבציה היא הנעה כלומר מדובר בתהליך שגורם לנו לכוון את עצמנו למטרה מסוימת דרך תהליכים והתנהגויות. לאנשים שונים מוטיבציות שונות.

 

שלושה סוגי מוטיבציה שכדאי להכיר

  1. מוטיבציה חיצונית אותה אנחנו מקבלים דרך פרסים או תגמולים. למשל, ילד יגמל ממוצץ כי הוא יקבל פרס. עובד יקבל פרס כי הוא עמד ביעד שלו. יש מוטיבציה חיצונית שלילית כמו עונש למשל, ויש מוטיבציה חיצונית חיובית.
  2. מוטיבציה פנימית שעוסקת באדם ובמה שעושה לא טוב. אני בוחר מה לעשות ומה לא לעשות, לא מכריחים אותי לעשות משהו. זה המקום שבו אנחנו רוצים להיות בו כי אנחנו נצליח במה שאנחנו עושים.
  3. מוטיבציה הקשורה לצורך הביולוגי שלי כמו רעב, צמא, חום או קור, עייפות וכיוצא בזה.

 

איך ניתן לעלות מוטיבציה?

יש המון דרכים שיכולות לעזור לנו לחזק את המוטיבציה שלנו. קודם כל אנחנו צריכים להגדיר מטרות, לבחור יעדים. המטרה היא לייצר תחושה של בהירות, כלומר אנחנו מבינים מה אנחנו רוצים מעצמנו, לאן אנחנו שואפים, מה בא לנו לעשות. נסו לדמיין איפה הייתם רוצים לראות את עצמכם בעוד חודש או חודשיים, שנה או שנתיים. חשוב שהיעדים שלכם יהיו ברורים, מדוייקים, שתבינו מה אתם רוצים לעשות, כמה פעמים, איך ואיפה. כדאי גם לטפל ולחזק את החוזקות שלנו, כי הרי לכולנו יש חוזקות וחולשות. ברגע שאנחנו משתמשים בדברים שאנחנו חזקים בהם, יותר קל לנו לייצר מוטיבציה גבוהה.

מי שקרא את הכתבה הזו קרא גם את:
רוצים לקבל עזרה?
השאירו פרטים ונציג ייצור אתכם קשר
שתפו עם חברים
פופולרי באתר