תסמינים לסרטן שלפוחית השתן

ניווט מהיר

למרות שרמת המודעות לגבי סרטן שלפוחית השתן יחסית נמוכה, עדיין המחלה נחשבת לדי שכיחה ולמעשה, במדינות המערב בקרב גברים זהו הסרטן הרביעי בשכיחותו ואצל נשים, השמיני. במדינת ישראל מדווחים על בין 1,000-2,000 מקרים של חולים בסוג סרטן זה. יחד עם זאת, איתור מוקדם, ידע נרחב לגבי תסמינים לסרטן שלפוחית השתן וביצוע בדיקות ומעקב מסייעים לעצור את התפשטות המחלה בזמן ולכן חשוב לגלות עירנות בנושא.

 

המטוריה

דם בשתן או בשפה המקצועית המטוריה נחשב לתסמין הכי נפוץ בגידול במערכת השתן. לא תמיד דם בשתן מעיד על הימצאותה של המחלה, ופעמים רבות מדובר בכלל בזיהום, דלקת, גידול שהוא שפיר, אבנים בכליות או אבנית בדרכי השתן, מחלות הקשורות לכליה ועוד. יחד עם זאת, אם מופיע דם בשתן, ממש לא מומלץ להתעלם מזה ויש לגשת לאורולוג לבירור מעמיק. למעשה, מנתונים עולה כי כאשר חל עיכוב של כמה חודשים בבירור הגורם שמוביל לדם בשתן ואבחונה של המחלה, הדבר מעלה בלמעלה מ-30% את הסיכוי לתמותה.

שינויים בהרגלים בעת מתן שתן

גידול גרורתי עלול לגרום למגוון של שינויים בהרגלים בעת מתן שתן. תכיפות במתן שתן, כאבים בזמן מתן שתן, תחושה של צריבה או שריפה, קשיים בהטלה של השתן, זרימה חלשה וכדומה. גם כאן התסמינים הללו לא בהכרח יעידו על גידול שהוא סרטני וזה יכול להיגרם מאותן סיבות שתיארנו או בעקבות שלפוחית רגישה (בעיקר אצל נשים) או במקרה של בלוטת הערמונית מוגדלת אצל הגברים.

 

יש כמה תסמינים נוספים שיכולים להעיד על סרטן בשלפוחית השתן כמו כאבי בטן, כאבי עצמות, בצקות ברגליים, חוסר תיאבון, עייפות, חוסר אנרגיה, ירידה במשקל ועוד.

 

מה קורה ברגע שמופיעים תסמינים מהסוג הזה?

ברגע שעולה חשד רפואי כי מתפתח סרטן בשלפוחית, המטופל יופנה לכל מיני בדיקות אבחנתיות שעוזרות לאתר את המחלה או לשלול אותה. הבדיקות עוזרות לקבוע את השלב שבו המחלה נמצא וכוללות בין השאר ביופסיה, בדיקת סי טי, אולטרה סאונד של מערכת השתן, בדיקות שתן וציסטוקופיה.

 

מהם הגורמים להיווצרות המחלה?

יש כמה גורמי סיכון המעודדים את התפתחותה של המחלה והם מתחלקים לגורמים גנטיים וגורמים סביבתיים. עישון נחשב לאחד הגורמים המרכזיים ומנתונים עולה כי למעלה מ-35% מהמקרים של חולים במחלה מעשנים. בנוסף, עובדים אשר פועלים בסביבה עם אחוז גבוה של כימיקלים בעלי סיכון גבוה למחלה וחשיפה תעסוקתית לחומרים מסוכנים יכולה להוביל לגידול בשלפוחית. מכונאי רכב, טכנאי שיניים, עובדים במכבסה ובשירות של ניקוי יבש, נהגי משאיות, עובדים במפעלים לייצור גומי, עור, פלסטיק וחומרים נוספים נמצאים בסיכון גבוה יותר. אנשים הסובלים מדלקות חוזרות וכרוניות של שלפוחית השתן, אנשים שעברו פגיעה או טראומה בעמוד השדרה, אנשים שעברו טיפולי הקרנות חשופים גם כן להיווצרות מחלה זו.

 

כיצד מטפלים במחלה?

קיימות כמה אפשרויות לטיפול במחלה וזה מאוד תלוי במצב הפיזי של המטופל ובדרגה של המחלה. אחת האפשרויות לטיפול היא ניתוח בגישה דרך השופכה וזה אפשרי במידה והגידול קטן. במידה והגידול פולשני, יהיה צורך לבצע כריתה של כיס השתן. הניתוח נעשה עם צינורית מאוד דקה בעזרת מצלמה ותאורה מתאימה אותן מחדירים לשלפוחית. שמדובר בגידול פולשני, האופציה היא לבצע כריתה של השלפוחית והתהליך נעשה דרך הבטן. לרוב מדובר בכריתה חלקית אך יש מקרים בהם יש צורך להסיר את כולה.

 

לסיכום, איתור מוקדם של המחלה מסייע למנוע התפשטות שלה ולכן אם אתם סובלים מאחד התסמינים הללו או נמצאים באחת מקבוצות הסיכון שתוארו לעיל, שווה להיבדק. ניתן לבקש הפניה מרופא המשפחה לאורולוג מומחה שיבצע בשלב הראשוני את הבדיקות הראשונות ובמידת הצורך יפנה אתכם לבדיקות נוספות.

מי שקרא את הכתבה הזו קרא גם את:
רוצים לקבל עזרה?
השאירו פרטים ונציג ייצור אתכם קשר
שתפו עם חברים
פופולרי באתר