במה ראומטולוג ילדים מטפל ומתי צריך לפנות אליו?

ניווט מהיר

המפרקים נמצאים בנקודות מפגש ומחברים בין שתי עצמות או יותר בגופנו. המפרק אמור לאפשר תנועתיות אופטימלית של האיברים. מחלות, דלקות במפרק, דלקות ברקמות, שחיקה מכאנית וטראומה יכולים לאורך זמן לפגוע בתפקודם של המפרקים. תחום הראומטולוגיה הוא למעשה התמחות על של הרפואה הפנימית. התחום עוסק במחקר, אבחנה וטיפול במגוון של מחלות ובעיות הקשורות למעורבותם של המפרקים, הרקמות, השרירים, הרצועות והגידים. יש לילדים עשרות מחלות הדורשות הגעה ל- ראומטולוג ילדים. אותן מחלות נגרמות כתוצאה משחיקה של המפרקים, מחלות אוטואימוניות בהן המערכת החיסונית תוקפת את עצמה, מחלות הנגרמות כתוצאה מבעיות במערכת חילוף החומרים, פגיעות רב מערכתיות ועוד. בשורות הבאות נציג בפניכם מה המחלות הראומטולוגיות הנפוצות אצל ילדים, אילו תסמינים קיימים, איך מאבחנים אותן, איך מטפלים בהן וכיצד מומלץ לפנות למומחה בתחום.

 

מחלות ראומטולוגיות נפוצות אצל ילדים

המחלות הנפוצות ביותר אצל ילדים בתחום הראומטולוגיה הן דלקת פרקים בילדים, לופוס, דרמטומיוזיטיס בכצט, קדחת ים תיכונית FMF, תסמונת PFAPA ועוד. לראומטולוג ילדים יש לפנות בכל תסמין המדליק אצל ההורה ”נורה אדומה“. חלק מהתסמינים המעלים לחשד לבעיה במפרקים הם נוקשות בוקר, הילד חש קושי להזיז מפרק אחד או יותר, כאבים ואיטיות בתהליכי התזוזה הבסיסיים של המפרקים, רגישות יתר במפרק אחד או יותר ממפרק אחד, חום, פריחה, עיניים אדומות, ראייה מטושטשת, צליעה ועוד.

 

נהוג לעשות הבחנה בין שני סוגים בהם המפרקים נפגעים:

  1. פגיעה שנוצרת כתוצאה משחיקה, משקל עודף או פעילות יתר
  2. פגיעה במפרקים על רקע של מחלות ראומטיות

 

בעוד הסוג הראשון לא מוגדר בתור בעיה דלקתית, אך כן יכול בעתיד להתפתח ולהיות כזה, הסוג השני נוצר שיש מחלה שתוקפת את הגוף, בין אם זה מפרק אחד ובין אם כמה מפרקים.

איך מטפלים?

לאחר שראומטולוג ילדים מבצע מספר של בדיקות, חלקן נעשות באמצעות אבחנה רפואית במרפאה וחלקן במעבדה, ניתן יהיה להבין מה בדיוק הבעיה ולהגדיר את המחלה. לכל ילד יתאים הראומטולוג תכנית טיפולית מתאימה בהתאם לגיל שלו, מצבו הפיזי, הנפשי וכמובן מצבו הרפואי.

 

לרוב מדובר בתכנית משולבת בין תרופות אנטי דלקתיות המסייעות למנוע דחיקה של המפרקים ופגיעה עתידית שלהם, להוריד את העוצמה של הכאבים ולעזור לילד לחזור לחייו שבשגרה כמה שיותר מהר, לבין טיפולי פיזיותרפיה. מטרתם של טיפולי הפיזיותרפיה הוא להחזיר למפרקים את התנועתיות שלהם, להפחית את העומס שנוצר עליהם ולשפר את הגמישות. לעתים יש צורך גם להקפיד על תזונה נכונה ותפריט מותאם אישית, פעילות גופנית ואף ניתן להיעזר בטיפולים מתחום הרפואה המשלימה.

 

איך בוחרים ראומטולוג ילדים?

תהליך הבחירה משתנה ותלוי האם מדובר במקרה שהוא דחוף או לא דחוף. במידה ומדובר במקרה פחות דחוף, תוכלו לקחת את הזמן, להשוות בין רופאים, לבדוק עלויות, מקצועיות, ניסיון, ידע, להתייעץ עם אנשים שאתם מכירים וכדומה. לעומת זאת, במידה ואתם לחוצים בזמן וזקוקים לראות רופא כמה שיותר מהר, נושא הזמינות מהווה קריטריון קריטי בתהליך הבחירה. יש לבחור ראומטולוג שהוא קודם כל זמין, כלומר יש לו תור כמה שיותר מהר וכמובן מקצועי ושיתן לכם מענה לבעיה איתה אתם מגיעים. ניתן לפנות לראומטולוג ילדים דרך קופת החולים בה אתם חברים או באופן פרטי. לעתים ניתן להגיש תביעה לקופת החולים בהסדר או באופן פרטי. כן חשוב שיהיה חיבור ביניכם או יותר חשוב בין הילד לבין הרופא להמשך טיפול וקבלת ייעוץ. ניתן להיעזר בהמלצות הניתנות דרך רשת האינטרנט לגבי ראומטולוג מומלץ.

מי שקרא את הכתבה הזו קרא גם את:
רוצים לקבל עזרה?
השאירו פרטים ונציג ייצור אתכם קשר
שתפו עם חברים
פופולרי באתר